10
Jún

Peking testőr kerületei

2017-06-10
Peking fontosabb testőr hivatalaiból három is benne van a tíz legnagyobb kínai testőrhivatal között. Ezek mind a Qian Men környékére összpontosultak, a hagyományos régi Kína jianghu és rejtett harcművész világának fontos tárházai.

A pekingi hutong sikátorok világának jellemző színfoltjai voltak az egy-egy iparág köré tömörülő utcasorok, házcsoportok. Az egyes iparágak közül a harcművészek a testőr céhek házaiban voltak megtalálhatóak. Ezeket a házakat hívták Biaoju-nek, "testőr hivatalnak". A város azon részein helyezkedtek el, ahol nagy szükség volt testőrre. A Pekingbe érkező karavánok első nagy megállóhelye a Qian Men-volt. Ligeti Lajos híres keletkutató könyvében Tatár kapunak nevezi, jelentése valójában Első Kapu. (Én Mongol-kapunak szeretem hívni, mert a környékén sok mongol boltocska található, illetve a karavánok és kísérőik is többnyire mongolok voltak.) A Qian Men-hez érkező áruval megrakott karavánok beljebb nem mehettek a városba, ott kellett letáborozniuk és áruikat eladniuk. Érthető, hogy e terület köré sokféle iparág épült ki. Itt volt található az egyik legnagyobb testőr kerület a Shunyi Biaoju is. Ma emlékét egy tábla őrzi a Xiban Bikou 13-as számú sikátor egyik eldugott háznál.

Peking fontosabb testőr hivatalaiból három is benne van a tíz legnagyobb kínai testőrhivatal között. Ezek mind a Qian Men környékére összpontosultak:

1. Xingjiang Biaoju (alapítás éve: Qianlong; alapító: A legyőzőt nem találó isteni ököl, Zhang Heiwu; elhelyezkedés: Shuntianfu)

2. Huiyou Biaoju (alapítás éve: 1912; alapító: A Sanhuang Ágyu ököl, Song Yanzhao; elhelyezkedés: Qianmen)

3. Yuanshun Biaoju (működése éve: 1878-1900; alapító: Wang a nagy szablyás, Wang Zibin; elhelyezkedés: Zhushikou)

A testőr hivatalokban dolgozó harcművészek karavánkísérőként, értékszállítóként, vagy személyi védelemre is bérelhetők voltak. A jianghu világához (betyárvilág) tartoztak, ahol külön szigorú szabályok szerint űzték mesterségüket, a testőrködést. Harcművészetükben az északi stílusok domináltak, így az egyik legnépszerűbb testőrstílus a Sanhuang Baochui. Gyakorolták a Baji quan-t és a Xingyi quan-t is és különféle fegyverek használatát. Működésük, a hagyományos régi Kína jianghu és rejtett harcművész világának fontos tárháza.

Pekingen kívűl is találhatók jelentős testőr központok Kínában. Az egyik ilyen Zaozhuang melletti Taier Zhuang-ban. Ez a város a Nagy Csatorna (Jinghang yunhe) fontos vizi szállítmányoztási útvonal mellett található, így nem csoda, hogy jelentős testőrközösséggel bírt. Taier Zhuang felújított Biaoju épülete szabadon látogatható, ma múzeumként funkcionál.