Oroszlántánc

Hagyományos Futshan-i oroszlántánc


A Yi Wu Tang-ban a dél-kínai oroszlántánc hagyományának Futshan-i változatát gyakoroljuk. Oroszlánunk harci oroszlán (Zhang Fei zhanshi). Ellentétben a ma széles körben ismert oroszlántánc formákkal, iskolánk egyedülálló módon hagyományos oroszlán tánc rítust gyakorol, melynek szimbólumai mélyen gyökereznek a dél-kínai harcművészeti kultúrában és a történelmi titkos társaságok világában.

Az oroszlántánc és a harcművészetek elválaszthatatlanok egymástól. A táncosok harcművészeti képzésen mennek keresztül, mert a tánc lépései és mozdulatai az iskolára jellemző harci technikák bemutatására épülnek. Egy hagyományos oroszlántánc szigorú szabályok szerint épül fel és gyakran egy-két óra hosszan is eltart. A táncosoknak ilyenkor hatalmas állóképességgel kell rendelkezniük, hogy végig tudják csinálni a teljes koreográfiát.

Az oroszlántáncot kísérő dobritmusok sem véletlenszerűek, hanem pontos dél-kínai dobhagyományt követnek. Az egyes ritmusképletek szintén szimbólikus jelentőséggel bírnak, melyek nemcsak illeszkednek az oroszlán mozgásához, de külön jelentéstartalommal is bírnak. Ez a harci dob "kódnyelv" szintén a dél-kínai titkos társaságok szimbólumrendszerén belül kel életre, az avatatlanok számára nem bír semmiféle jelentéssel.

A manapság látható oroszlántáncok sem dobritmusaikban, sem eszközeikben nem követik ezt a hagyományt. Népszerű, vagy versenyszerű elemeket tartalmaznak, már nem kötődnek a dél-kínai harcművészetek rejtett világához.

Bővebben az oroszlántáncről olvasd el inenn letölthető cikkünket >>> Az oroszlántánc

 

Videó